fbpx

Hangt het overhemd nou los of moet die in de broek?

Daar sta je weer voor de spiegel, vol met twijfels over wat er nou beter uit ziet: het overhemd wel of niet in de broek? Wees gerust, je bent niet de enige die hier over twijfelt en er bestaan ook nog eens basisregels voor. Tot een zekere zin hangt het namelijk af van het overhemd dat je draagt en vaker nog van de gelegenheid waarvoor het overhemd gedragen word. Lees verder om nooit meer te hoeven twijfelen.

Voorafgaand kan ik je vast vertellen, draag bij pakken altijd je overhemd in je broek / pantalon. Houd er wel rekening mee dat dit het best staat met een gekleed overhemd.

Waar is het ontwerp van het overhemd voor bedoeld?

Het is in de meeste gevallen eenvoudig te zien. Is de onderkant van het overhemd (de zoom) recht / plat zoals bij een shirt of polo, dan is het overhemd bedoeld om buiten de broek te dragen. Is de zoom lager aan de voorkant en achterkant dan bij de heupen, dan is het overhemd meestal bedoeld om in een broek gedragen te worden.

Helaas is het vaak niet even eenvoudig. De bovenstaande basisregel is namelijk niet altijd even duidelijk te zien. Veel hemden hebben vaak afwijkende pasvormen. Er zijn veel overhemden waarbij de achterkant langer is dan de voorkant of dat de zoom kaarsrecht is, maar veel langer is dan al je andere overhemden.

Mijn advies hierop is; vermijdt deze overhemden te kopen. Er zijn in deze tijd veel bijzondere ontwerpen en stoffen die bewust afwijken van de algemene normen om zo juist stijlvol over te komen, maar deze overhemden zijn trendgevoelig en staan lang niet iedereen.

Welke overhemden kun je nou het best aanschaffen?

In theorie is het makkelijker om altijd een overhemd aan te schaffen die ook goed staat om buiten je broek te dragen, want deze overhemden kun je natuurlijk altijd in je broek stoppen. Deze overhemden moeten ook nog beter passen dan de overhemden die je in je broek stopt, want met een te wijd overhemd kan je net wat extra stof in je broek wegstoppen. Als je met deze manier te werk wilt gaan moet je wel uitkijken dat je altijd lang genoegen overhemden koopt.

Een overhemd dat ingestopt kan worden moet wel minstens over je broeksriem komen. Anders loop je met elke beweging risico op het vertonen van je blote buik. Koop ook weer niet te langen overhemden, maar mik tussen de lengte tussen je broeksriem en je kruis.

Wat is er belangrijk bij de omtrek van het overhemd?

Doordat een vrijetijdshemd niet in de broek gedragen wordt zit deze altijd wat losser dan een weggestopt hemd. Let er daarom op dat dat het overhemd strak rond de borstkas zit. Nog een tip hierover. Meestal zit je vast aan de XS/S/M/XL maten en deze zitten niet altijd hetzelfde. Ga daarom passen tussen verschillende merken en vind zo jouw ideale merk. De meeste merken gebruiken namelijk standaard maten voor al hun overhemden!

Net zoals bij de borstkas staat het hemd het beste als het strak zit rond de schouders en armen. Je hemd zit al los bij de heupen, dus behoudt de strakke indruk door de compenseren bij de borst, schouders en armen.

Wat is er belangrijk bij de lengte van een overhemd?

De overhemden met een oneven onderkant zijn over het algemeen bedoel om in je broek te stoppen. Wel zie je tegenwoordig veel mannen die z’n verzorgd hemd buiten de broek dragen en hier nog steeds erg indrukwekkend lijken. Af en toe staat het goed, maar niet iedereen komt hier weg mee. En formeel is het niet!

Gelegenheidsgeschikte overhemden?

Het algemene advies is, bij formele afspraken is een ingestopt overhemd beter. Bij niet-formele bijeenkomsten kan een los overhemd geapprecieerd worden, maar dit zal bij de meeste kantoren niet zo snel het geval zijn. Kies bij twijfel dus voor veilige optie, een ingestopt hemd.

En wat dan als ik een trui overheen draag?

Dan stop je het overhemd in je broek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *