fbpx

Hoe ga je om met Merino wol?

Merino wol is een bijzondere soort wol. Niet alleen is het superieur aan normale wol, maar het biedt ook veel voordelen ten opzichte van andere natuurlijke of synthetische garens.

Zo bevat merino wol een natuurlijk vet, dit wordt ook wel lanoline genoemd. Deze antibacteriële stof neutraliseert geur, waardoor uw merino wollen pullover geen vieze aroma’s achterlaat. Daarnaast heeft een merino schaap een zeer hoge haardichtheid, waardoor de pullovers niet jeuken.  Dit zijn slechts enkele voordelen van merino wol. Wilt u meer weten over dit bijzondere wol, klik dan hier. 

Omdat merino wol een zeer speciale stof is, kunnen de pullovers niet gewassen worden als kledingstukken van een ‘normale’ stof. Als u verder leest staat beschreven wat u kunt doen om de topkwaliteit van onze producten te behouden.

Wassen

Merino wol is van nature een antibacteriële stof. Dit betekent dat de pullover in principe niet gewassen hoeft te worden. U kunt de pullover bij het raam uithangen en na verloop van tijd zal deze weer fris ruiken.

Om de kwaliteit van de pullover het beste te bewaren kunt u deze het best met de hand wassen. Dit is echter geen noodzaak, want u kunt de trui ook in de wasmachine wassen. U kunt dan het best een wolwasprogramma op dertig graden gebruiken en ervoor zorgen dat de centrifuge de zeshonderd toeren niet overschrijdt. Gebruik (niet te veel) wolwasmiddel om het wasprogramma te verbeteren. Het is belangrijk om wol alleen met andere wol te wassen. Was de pullover niet in de wasmachine met een kledingstuk met ritssluitingen of kleine stukjes metaal. Na het wassen van de pullover, kunt u de pullover het beste plat laten drogen, om kreukels te voorkomen.

Strijken

Het strijken van wol is meestal niet nodig wanneer de wol op een goede manier opgedroogt is. Wanneer de pullover net gewassen is, kan het soms lijken alsof de pullover gekrompen is. Dit is slechts een schijneffect, wat veroorzaakt wordt doordat de garens strakker in elkaar zitten na een wasbeurd. Door de pullover te dragen of te strijken verdwijnt dit ‘krimpeffect’ en is de pullover zoals voorheen.

Wanneer u de pullover strijkt, kunt u het strijkijzer het best instellen op een ‘wol stand’. Als u deze instelling niet heeft, kunt u een natte doek tussen het strijkijzer en de pullover leggen. Strijk niet te heet en laat de stoom het werk doen. Deze stoom zorgt voor een “omvorming” van uw pullover. De randen van de pullover kunt u daarentegen beter niet strijken.

Pillen

Pillen is het fenomeen waarbij zich kleine pluisjes op de pullovers vormen. Filiath doet er alles aan om dit te voorkomen. De stof van deze pullovers heeft bijvoorbeeld een hogere dichtheid dan de meeste kledingstukken en er wordt alleen gebruik gemaakt van lange vezels. Hierdoor is de textuur van de truien steviger en gaan de pullovers minder snel pillen. Er wordt weinig gebruikt gemaakt van chemicaliën, en wanneer hiervan gebruik gemaakt wordt, is dit alleen om pillen te voorkomen.

Helaas kan pillen nooit volledig worden voorkomen. Pillen ontstaat vooral bij het schuren van de pullover over ruwe oppervlakken, denk hierbij aan een auto- of bureaustoel, een rugzak of het ruwe gedeelte binnen uw jas of jack. Wanneer uw trui begint te pillen, kunt u dit verwijderen door met een schoon scheermesje of een pluis klipper over de pluisjes te gaan.

Opslag                               

Hoe en waar u uw pullover opslaat, is belangrijk voor het onderhoud van uw trui. Als u de pullover regelmatig draagt, kunt u deze het beste aan een kledinghanger ophangen. Hang de pullover bij voorkeur uit bij het raam, frisse lucht helpt namelijk bij het behouden van de kwaliteit van de wol.

Wanneer u de pullover niet regelmatig draagt, kunt u de trui in een kledingkast leggen. Dit is helaas wel gevoeliger voor motten. Deze motten kunt u bestrijden door een ​​stuk zeep in uw kledingkast te bewaren, motten schrikken namelijk af van een sterke geur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *