fbpx

Wat is Merino Wol?

MERINO WOL 

 

Ondanks de stijging van de fabrieksprijs van merino wol in 2018, blijft de consumptie van de bijzondere stof, volgens The Woolmark Company, nog vele jaren stijgen. The Woolmark Company is een vooraanstaand bedrijf uit Australië, dat wereldwijd bekend staat om haar producten van hoge kwaliteit en om haar innovatie. Het bedrijf verwacht in de toekomst een stabiele en stijgende lijn te zien in de consumenten van merino wol.

 

 

De hoge verwachtingen zijn, volgens vele sites, artikelen en boeken en andere bronnen, absoluut aannemelijk. Merino wol zou namelijk een wol zijn van zeer hoge kwaliteit en zou erg veel voordelen hebben. Maar is dit wel echt zo? Wat is merino wol eigenlijk, waar komt het vandaan en wat maakt het dan zo bijzonder? Dat zal in dit artikel besproken worden.

 

 

DE HERKOMST 

Om te begrijpen wat merino wol echt is, wordt eerst gekeken naar de oorsprong van het merino schaap. Dit schaap heeft namelijk een rijke geschiedenis. Het merino schaap is een prachtige vierpoter die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Naar alle waarschijnlijkheid komt de naam ‘merino’ van een Berberstam: de Beri-Merines. Rond de twaalfde eeuw stak een deel van deze stam de Straat van Gibraltar over en trokken ze met hun schapen naar Zuid-Spanje. In Spanje was de handel met het oosten net op gang gekomen. De Spanjaarden merkten al snel dat de merino’s niet alleen veel wol produceerden vergeleken met andere schaapsoorten, maar dat de wol ook van ongekende kwaliteit was. Omdat Spanje het enige land in Europa is dat zo dicht bij Noord-Afrika ligt, kon het een monopolie krijgen op merino wol in Europa. Pas in de achttiende eeuw werden een aantal schapen naar Zweden geëxporteerd en liep het Spaanse alleenrecht op de bijzondere wol ten einde.

 

 

Via Zweden verspreidden de schapen zich door de rest van Europa en zo kwam eindelijk de wereldwijde handel op gang. Dat merino wol globaal een enorm succes werd, is vandaag de dag nog duidelijk te zien. De meeste handel van merino wol vindt namelijk niet meer plaats in Europa, maar in Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen zijn economisch zeer afhankelijk van de merino’s geworden en kunnen niet meer zonder. Veel bedrijven als The Woolmark Company zijn daarom ook gevestigd met uitzicht op de mooie en wilde landschappen down under.

"Pas in de achttiende eeuw liep het spaans alleenrecht op de merino's ten einde."

 

HET SCHAAP

– 

Dat het merino schaap een rijke geschiedenis heeft, is nu duidelijk. Deze geschiedenis heeft zijn sporen achter gelaten en heeft ervoor gezorgd dat het merino schaap veranderd is in hoe we haar nu kennen: een schaap met vele kwaliteiten en unieke eigenschappen.

 

 

Het merino schaap overleeft uiteraard in het groene Nieuw-Zeeland, maar ook voor barre klimaten is de merino geschikt. Omdat het schaap zich zeer goed kan aanpassen aan het klimaat, kan het op bijna heel de wereld overleven. De schapen worden al sinds de twaalfde eeuw geschoren en zijn daarom zo geëvolueerd dat zij oververhit raken wanneer ze niet geschoren worden. Een ooi krijgt gemiddeld drie lammetjes per twee jaar. Dit is niet veel vergeleken met andere schapen. Gelukkig zijn veel lammen ook niet nodig, omdat het schaap niet voor het vlees gebruikt wordt.

 

 

De merino schapen zijn zeer herkenbaar. Ze zijn niet heel groot, maar er groeit wel wol over hun hele lichaam. De schapen hebben, vergeleken met normale schapen, een spitse neus en een breed voorhoofd. Zelfs op hun voorhoofd groeit wol, waardoor ze vlak voor het scheren bijna niks zien en alleen hun neus en oortjes nog zichtbaar zijn. De ramen hebben vaak spiraalvormige hoorns, waardoor het uiterlijk nog kenmerkender is.

''Zelfs op hun voorhoofd groeit wol, waardoor vlak voor het scheren alleen nog de neus en oortjes zichtbaar zijn.''

filiath-merino-sheep

 

DE WOL

 
 
 
 

De merino wol kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden: vachten, kragen, wandkleden, meubels en gordijnen. Toch is het favoriete eindproduct kleding. De redenen hiervoor zullen uitgelegd worden aan de hand van verschillende aspecten. Allereerst zullen de voordelen van de fijne structuur van de wol besproken worden, vervolgens die van het wolvet en ten slotte zullen de overige kwaliteiten benoemd worden. 

 

    De haardichtheid van een merino schaap is een stuk hoger dan bij andere schapen. Op een merino schaap groeit per vierkante centimeter wel tien keer zo veel haar als op een normaal schaap.  Hierdoor kunnen de merino’s maar liefst vijf kilogram wol per jaar produceren. Daarnaast zijn de haartjes, vergeleken met een normaal schaap, een stuk dunner en langer. Hierdoor ontstaat een zeer fijne structuur. Door deze fijne structuur voelt de kleding zeer zacht aan en kriebelt deze niet; zelfs de meest gevoelige huid raakt niet geïrriteerd. 

 

De natuurlijke wax laag van het merino schaap zorgt ook voor veel voordelen. Dit wolvet, ook wel lanoline genoemd, transporteert de stof zweet zo ver mogelijk van de huid af. Dit maakt de stof antibacterieel en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat de wol bestand is tegen geurtjes en niet vaak gewassen hoeft te worden. In tegenstelling tot katoen is het laten luchten van de kleding vaak al voldoende. Naast het antibacteriële aspect maakt de natuurlijke wax laag de stof soepel, sterk en rekbaar. Hierdoor behoudt de kleding altijd zijn vorm. Ook kan het wolvet erg veel vocht vasthouden, dit maakt de kleding waterafstotend. 

 

Ten slotte zijn er nog wat overige kwaliteiten die de wol zo bijzonder maken: merino wol reguleert namelijk de lichaamstemperatuur. De wol zal zich altijd aanpassen aan de temperatuur van het lichaam, hierdoor kan het zowel in de winter als in de zomer gedragen worden. Ook is de stof van nature uv-bestendig. De wol absorbeert de uv-stralen voordat ze de huid bereiken, hierdoor werkt de wol even goed als een zonnebrand van factor 40. Tot slot is merino wol een duurzaam product. De stof is biologisch afbreekbaar en recyclebaar. 

 

Merino wol is dus een zeer veelzijdige stof, met veel voordelen. Het merino schaap zal hoogstwaarschijnlijk nog vele jaren het bekendste schaap blijven en wol van de hoogste kwaliteit produceren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *