fbpx

Pima-katoen

Van beddengoed tot kleding, van stoffering tot handdoeken, bij allerlei soorten goederen wordt er gebruik gemaakt van katoen. Katoen is extreem veelzijdig materiaal en daarmee ook enorm populair, maar wat niet iedereen weet, is dat er veel verschillende soorten katoen zijn, waarvan sommige als superieur aan anderen kunnen worden beschouwd. Met de soort Pima-katoen als de beste katoen die er is.

Omdat het een soort extra lange katoen is, concurreert alleen de bekende egyptische-katoen (giza cotton) met Pima-katoen. Extra lange katoen betekent dat elke individuele vezel ten minste 50% langer is dan normaal katoen, wat betekent dat de pluizige wattenstaafje van pima-katoen ten minste ongeveer 3,5 centimeter lang is. Langere vezels resulteren in sterkere, zachtere en duurzamere producten als ze op de juiste manier worden geweven.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt Pima-katoen uit Peru, maar het heeft zijn naam verdiend aan een stam van Amerikaanse Indianen, genaamd de Pima-stam (Pima tribe). Afkomstig uit het zuidwesten van de Verenigde Staten pionierde de Pima-stam met de teelt van deze superieure soort katoen. Momenteel wordt Pima gekweekt in Australië, de Verenigde Staten en Peru. Omdat Pima-katoen alleen in milde, warme en droge klimaten groeit, draagt slechts drie procent van het totale geteelde katoen in de Verenigde Staten de naam Pima-katoen, waardoor het zeldzaam en veel duurder is dan standaard katoen.

Niet alleen de lengte van de vezels, maar ook de sterkte maakt Pima-katoen superieur. Pima-katoen is ook het sterkste van alle katoen soorten, waardoor het duurzamer en langer houdbaar is. Het weef- en spinproces verandert ruwe katoenen gewassen in afwerkingsmateriaal, welke met langere vezellengtes minder vezeluiteinden hebben die aan het oppervlak worden blootgesteld. Het resultaat is een zijdeachtiger, gladder en sterker materiaal dat bestand is tegen pilling en veel langer houdbaar is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *