fbpx

Zo draag je een pullover!

Het begint weer herfst te worden en daar komt een nieuw scala aan kleding bij kijken. Dikkere jassen van wol, grotere schoenen en natuurlijk truien.

Truien worden steeds populairder en worden niet alleen meer gedragen door ouderwetse mannen of met de feestdagen. Ze komen tegenwoordig in allerlei soorten en zijn overal geschikt voor. Een strakke pullover over een mooi overhemd staat tegenwoordig even goed als een pak op een sollicitatiegesprek, maar een pullover op een informele borrel in de stad kan ook prima door.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze goed staan. En hoé krijg je dat nou voor elkaar? Als u even doorleest staan er een vuistregels die hierbij kunnen helpen!

Het verschil tussen een pullover en sweater

Voordat er meer verteld wordt is het handig om te weten wat het verschil is tussen een Pullover en sweater. Beide benamingen vallen onder de term trui, maar er is wel enig verschil tussen de twee.
– Pullovers zien er vaak wat netter uit en zijn meestal niet van standaard katoen. Pullovers worden het best over een overhemd gedragen.
– Sweaters zijn wat meer casual en zijn eigenlijk altijd van katoen gemaakt. Sweaters zijn soms ook met capuchon te krijgen, de bekende hoodie.

Truien worden vaak gelinkt aan sweaters, omdat dit de directe vertaling vanuit de Engelse taal is, maar vergis je niet. Een pullover is geen sweater.

Het dragen van de sweater

Sweaters en met name hoodies zitten heerlijk en zijn ideaal voor een relaxte dag. Echter zou ik deze niet dragen op formele gelegenheden. Dat neemt niet weg dat sweater niet goed kunnen staan, maar ze staan over het algemeen wat minder chique. Hoodies kunnen met of zonder ondershirt gedragen worden, maar zeker niet over een overhemd heen. Sommige sweaterers, zonder capuchon, kunnen over een overhemd gedragen worden, maar dan moet deze wel strak op het lichaam uitsluiten. Laat de mouwen van het overhemd tussen één en twee centimeter onder de trui tevoorschijn komen.

De naam sweater komt oorspronkelijk door het gebruik van de trui tijdens het leveren van een inspanning zoals sporten, waarbij er wordt gezweet (Sweat in het Engels…). Gaandeweg is het kledingstuk geaccepteerd voor alledaags gebruik, zoals een lekkere wandeling in het park.

Het dragen van een pullover

Een pullover is het beste gedragen over een overhemd. De combinatie zorgt voor een outfit die voor zo goed als elke gelegenheid geschikt is. Weet wel dat als je de pullover over een overhemd draagt of je het overhemd nou het beste in of uit je broek moet dragen, klik hier als je daarover twijfelt.

De pullover kan eventueel zonder overhemd gedragen worden, maar normaal gaat hierbij erg kriebelen. Om dit te voorkomen kun je beter een pullover van een bijzondere stof zoals merino wol dragen. Lees hier meer over Merino wol of bekijk de merino wollen pullovers van Filiath.

Een pullover over een shirt is zeer af te raden, zeker met een V-hals. Dit geeft een onverzorgde uitstraling. Kies in dit geval voor een sweater!

Verdiep je in de stoffen van de trui

De mooiere pullovers zijn meestal niet van katoen. Het al vernoemde Merino wol (de wol die niet jeukt), kasjmier, pima katoen of zelfs alpacawol zijn allemaal luxe stoffen die bijzondere eigenschappen bevatten. Kijk waar jij het meest van houdt of neem een mooie mix van verschillende pullover, maar alvast gewaarschuwd! Deze bijzondere stoffen zijn niet goedkoop.

Je pasvorm

De maat van je truien is lastig te bepalen. In tegenstelling tot de pullover komt de pasvorm van een sweater niet heel nauw. Sweaters hoeven niet per se heel strak te zitten, ze mogen wat losser vallen. Dit is bij pullovers een ander verhaal. Zitten ze te los, dan houd je veel stof over en verlies je de strakke uitstraling. Zitten ze te strak, dan krijg je hem misschien net met moeite aan, maar ziet het er bijna uit alsof je met een naveltopje loopt.

De meeste pullovers kunnen gelukkig een beetje stretchen, maar zorgt ervoor dat je pullovers koopt met jouw perfecte pasvorm.

De verschillende stijlen truien

Als het gaat om de pullovers zijn er twee stijlen: De ronde hals (crew Neck) of de V-hals. Beide staan netjes over een overhemd, al zijn de ene overhemden beter geschikt voor de ronde hals en de andere voor de V-hals. Met een V-hals ziet het er meestal beter uit om een knoopje meer open te doen. Sluit die niet goed aan, kun je misschien beter een ronde hals op het overhemd proberen.

Alle andere truien vallen niet meer onder pullovers, maar dat betekent niet dat de truien niet over een overhemd gedragen kan worden. In eerste instantie zijn truien hier niet voor bedoeld, maar door een beetje te experimenteren kan je hele leuke combinaties krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *